lördag 7 februari 2009

Inför Sevilla - Real Betis

Imorgon kväll är det alltså dags. Sevilla och Real Betis ställs mot varandra i en match som är större än det mesta eller allt. Förväntningarna på 2009 års första El Derbi är högt ställda och hur det än slutar så bör alla vara medvetna om att det inte finns någon anledning i världen att missa den här matchen.

El Derbi är för dig och mig som är Sevillistas en match som tar udden av det mesta i vår vardag. Och det är nästan nu, ett knappt dygn före avspark, som det är som härligast. Att drömma, att hoppas, att längta är att leva. Det är före och efter en resa man egentligen reser. El Derbi är en resa till själen av allt det vi älskar med Sevilla. El Derbi är essenssen av vad fotboll är och kan vara. Större än taktik, startelvor, skadelistor och hörnvarianter. El Derbi är vad allt handlar om. Att våga leva, att våga hoppas och att våga älska. Hur jävla pretentiöst det än låter. Och pretentiöst låter det.

Temat för den här artikeln är framtiden och hur man ska förhålla sig till den. För det är inte alltid lätt. Oftare är det svårt. För, i min värld, handlar faktiskt inte morgondagens match om att få ett bra resultat, tre poäng, att klättra i tabellen eller att spela bra. För mig handlar det om att ta vara på ett unikt ögonblick. Och det gör man genom att omfamna det som kommer innan framtiden. Nämligen nuet. Och nu, NU, tar vi avsked av nuet och beger oss in i framtiden. För framtiden infinner sig alltid när man tar avsked. Och jag tänker njuta av morgondagens föreställning lika mycket nu som när den pågår. Jag räknar inte med vinst men jag räknar med stora känslor. Och det är det jag försöker komma fram till. Noll poäng eller tre poäng, motgång eller medgång, vinst eller förlust - Vi känner. Vi lever.

Sevilla
Ok, inte mycket fotboll hittils kanske. Men jag kan inte bara skriva om matcher, trupper, dagsform och skador. Jag vet inte hur man gör. Förlåt. Men för att titta lite på de här sakerna ändå. Sevilla kommer från en otroligt skön vinst mot Athletic i cupen. 20-årige Acosta klev fram och blev matchvinnare och många hoppas att han ska få starta imorgon. Jag måste hävda att det vore väldigt intressant med tanke på löftets virila inhopp senast. Innan cupmatchen mot Bilbao såg läget emellertid dystrare ut och Sevillas spel övertygade ungefär lika mycket som min ekonomi gör i dagsläget. Eller Islands dito. Så matchen senast var viktig för att få samtliga spelare mentalt förberedda inför vad som komma skall. För det skall komma.

Det går att spekulera länge kring hur Manolo Jimenez ämnar ställa upp sina elva krigare imorgon. Och det ska jag göra tänkte jag.

Målvakt
Lika uppenbart som att Funeral är Arcade Fires bästa skiva. Andrés Palop. Alla vet vem han är och vad han kan göra. Startelvans enda fullständigt självskrivna spelare.

Backlinje
Till höger lär vi få se Aquivaldo Mosquera. Den tunga mittbacken som inledde sin Sevilla-karriär tveksamt, blev högerback, hamnade i frysboxen efter ett egendomligt uttalande till pressen för att nu kännas mer och mer stadig som ordinarie högerback. Mittbackslåset lär bestå av två fransoser i form av Squillaci och Escudé. Möjligtvis får vi se Jimenez-favoriten David Prieto, men dubbelt franskt är mitt tips. Squillaci har gjort en mycket fin säsong. Till vänster hittar vi Fernando Navarro, även han i allra högsta grad är medansvarig till Sevillas få insläppta mål.

Mittfält
Vi har två eller tre platser centralt på mitten, beroende på hur Jimenez väljer att formera laget. Duscher, Romaric och Renato kan vi eventuellt få se från start alla tre. Isåfall börjar Acosta på bänken. Men det är också tänkbart att Acosta får en offensiv central mittfältsroll från start, uppbalanserad av Duscher och Romaric, eller kanske Renato istället för någon av dessa två. Min känsla (ovidkommande, då den aldrig stämmer): Duscher, Renato och Acosta. På kanterna vet ni redan att Jesús Navas spelar till höger och Diego Capel till vänster, så till vida inte Jimenez hittar på något dumt.

Anfall
Kanouté startar. Bredvid honom får vi antingen se Chevanton eller Acosta, som isfåfall kommer ligga strax bakom.

Betis
Våra grönvita antagonister har fått in Ricardo Oliveira och det borde vara ett perfekt nytillskott för laget. Betis har gjort en dålig säsong hittils och ligger på 16:e plats i tabellen. Man har haft svårt att vinna tighta matcher och min känsla är att laget saknar vinnarskallar. Man har inte heller direkt haft någon mördande konkurrens om anfallspositionerna. Därför bör Oliveira kunna bli en viktig nyckel i jakten på förnyat La Liga-kontrakt.

Som det brukar heta så spelar inte tabellplacering och form någon roll i El Derbi, men riktigt så enkelt är inte läget för Betis. Självfallet är laget lite stukat och utom all fråga vet spelarna om att deras uppgift imorgon på Sanchez Pizjuan blir besvärlig, för att inte säga övermäktig, för att inte säga hopplös. Men å andra sidan finns det spelare av hög kvalité i laget och om de lyckas mobilisera en stark enhet imorgon så kan vi få det svårt. Vi ska inte glömma att den här matchen är ett krig. Det handlar framför allt om vilket lag som inser det och vilket lag som är beredda att göra vad som krävs. Vi har förutsättningarna på vår sida men vi får inte tro att det kommer ge oss något gratis.

I motståndarlaget ska vi hålla ögonen på nämnda Oliveira, nyckelspelaren på mitten Achille Emana, orädde Sergio Garcia, starke Juanito i backlinjen och tekniske Mark Gonzales på vänsterkanten. Inga dåliga namn måste vi säga, men som enhet har det hittils inte riktigt fungerat för Betis.

Tänkbara startelvor

Sevilla
Palop
Mosquera, Squillaci, Escudé, F.Navarro
Duscher, Renato
Jesús Navas, Acosta, Diego Capel
Kanouté

Betis
Ricardo
Nelson, Melli, Juanito, Vega
Arzu, Aurelio
Sergio Garcia, Emana, Gonzales
Oliveira

Genom att försöka göra det omöjliga når man högsta graden av det möjliga. Jag hoppas att våra älskade Sevilla-spelare går in med den eller en liknande känsla imorgon kväll. Isåfall är vi oslagbara.

När: Lördag 22.00.
Var: Ramón Sánchez Pizjuan, Sevilla.
Tv: TV4 Sport.

Clark Gable sa en gång att "om du tänker på din hustru när du är på en fotbollsmatch så är du fortfarande förälskad". Imorgon kväll 22.00 får jag svaret. Framtiden har redan börjat. Nu kör vi.

Vamos mi Sevilla!

(Artikel publicerad här på SvenskaFans.com)

Inga kommentarer: