tisdag 15 september 2009

10 låtar som varit viktiga för mig under 2009 - del 1 av 2

Ok, en utmaning!

10 Låtar - från 2009 - som har varit viktiga för mig under året.

Gör gärna en egen lista om du läser det här och skriv en kommentar med en länk. Personligen så rankar jag låtarna och gör en nedräkning från 10:e viktigaste låt till absolut viktigaste låt, men sådant är ju svårt så en lista utan inbördes ordning går ju precis lika bra. Och om 10 låtar är för mycket så är det ju upp till var och en hur lång listan ska vara. Vore rolig läsning och inte minst väldigt trevligt med lite tips.

Jag delar upp listan i två blogginlägg, så här kommer tian, nian, åttan, sjuan och sexan.

Allright, nu brakar vi loss det här.


10. The Antlers - Sylvia

Peter Silbermans desperata vädjan i refrängen strömmar genom hela kroppen och framkallar rysningar i en storslagen liten låt som når sin kulmen med ett ståtligt blås-klimax.9. Keri Hilson - Knock You Down (Feat. Kanye West & Ne-Yo)

Det är något speciellt med den här kärleksballaden. Jag älskar melodierna och textens naiva hoppfullhet. Om att kärleken är ett litet trolleritrick, det enda verkligt magiska vi har, men den är flyktig och kan vara borta närsomhelst, så låt den slå ner dig när den väl tittar förbi en stund. En väldigt speciell låt som jag lyssnat på mycket i sommar.8. jj - From Africa to Málaga

Mystiska jj har på något jävla sätt lyckats skapa ett tropiskt paradis på sin helt underbara debutplatta jj n° 2. From Africa to Málaga, som jag tipsat om tidigare, är skivans vackraste ögonblick och innehåller några av sommarens vackraste textrader:

"Don't cry for the time you lost in your life
The money spent or those cheap white lies
Kiss them goodbye and see what's left
I know it's you
I hope it's you"
7. Dirty Projectors - Stillness is the Move

En förtjusande kärlekslåt om att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Det kommer alltid finns högre berg att bestiga och större städer flytta till men lycka handlar inte om det. En soul-doftande, bluesig, varm, lättillgänglig poplåt med starka melodier.

"Isn't life under the sun just a crazy dream?
Isn't life just a mirage of the world before the world?
Why am i here and not over there?
Where did time begin
Where does space end
Where do you and i begin?"

6. Doves - Kingdom of Rust

"Glasvegas kommer låta såhär när de blir vuxna och knäckta" skrev Fredrik Virtanen och huruvida det stämmer eller inte från framtiden utvisa, under tiden nöjer jag mig med att konstatera att "Kingdom of Rust" är en pärla. Episk, dyster, melankolisk, fan så vacker och absolut en av årets bästa låtar. Tänk Radiohead + 16 Horsepower.

3 kommentarer:

jonathan sa...

haha, fan vad härligt!
jag är stenhårt på!
tänkte när jag läste att det här är ju ganska så lätt fixat, jag siktar på 5-6 stycken.
ajaj, det var då, nu sitter jag med 23 spår och har inte en aning om vilken jag ska plocka bort härnäst.. :)

jonathan sa...

Så, då var jag färdig! :) Fantastiskt kul det här hörrö! Men svårt som tusan!

Min lista finns att läsa och lyssna på här:
http://scandinaviandreams.blogspot.com/2009/09/6-sangen-som-har-varit-viktiga-for-mig.html

jonathan sa...

hmm. inte riktigt min kopp te. men helt klart sköna bitar, speciellt jj, härlig rytm, eller nått. den växer verkligen! Dirty Projectors videon var härlig!