fredag 28 november 2008

Mastodons 15 bästa låtar - Introduktion

Mastodon är om inte världens bästa metalband så utan tvekan topp två. Det är alltid svårt för mig att förbise Slayer i den här frågan. Sedan debut-ep'n Lifesblood har mastodonten släppt tre fullängdare samt Call Of The Mastodon som är en nyinspelning av Lifesblood + fyra tidigare outgivna demospår.

2002 kom debuten Remission, en våldsam vansinnesfärd med lyrik löst baserat kring temat eld. Bandets breda genombrott dröjde till 2004 års Leviathan - ett fulländat musikaliskt mästerverk. Efter ett bolagsbyte från Relapse till Warner kom 2006 Blood Mountain, en skiva som inte alls är långt ifrån Leviathans perfektion och vars toppar är något av det absolut bästa bandet presterat.

Att ta ut en sådan här lista är SVÅRT. Men det måste göras. Och jag har gjort det.

Av de 42 låtar jag hade att välja mellan ville jag i ett tidigt skede ha med i princip allihopa. Orimligt. Men efter ett sjuhelvetes lyssnande och en emotionellt påfrestande gallring lyckades jag få fram 20 kandidater till den prestigefyllda listan. I skrivande stund genomlider jag arbetet med att plocka bort ytterligare fem.

I väntan på bandets fjärde fullängdare, Crack The Skye, som lär komma ut tidigt 2009, ämnar jag nu ta er, tappra läsare, på ett guidat äventyr genom höjdpunkterna i Mastodons eminenta karriär. H Å L L I E R.

3 kommentarer:

David Snusgrop sa...

Psst! Det är bara titelspåret på Call Of The Mastodon som var tidigare outgivet (förutom i demo-form). ;)

Slim Sam sa...

jamen okejrå :) kände inte till det faktiskt, men kollade upp det nu och det stämmer ju!

Metalnallen sa...

Kolla in mina metal o rock recensioner, kommentera gärna!