tisdag 22 december 2009

2008 års 50 bästa album - #5. Neon Neon

5. NEON NEON - STAINLESS STYLEFråga: Vad kan rimligtvis gå rätt när singer/songwritern Gruff Rhys (från powerpop-bandet Super Furry Animals) tillsammans med hiphop/electro-producenten Boom Bip gör en konceptskiva om den kultförklarade bildesign-mogulen John Delorean?

Svar: Precis ALLT.

"Stainless Style" är en omsorgsfullt ihopplockad godispåse som innehåller lite av allt utan att det blir för mycket eller för brokigt - snarare tvärtom. Det som imponerar med Neon Neon är hur duon lyckas blanda så många olika stilar och samtidigt lyckas skapa årets mest homogena, genomtänkta och helgjutna album.


Vi hittar starka, vackra popmelodier i låtar som "I Told Her on Alderaan" och "Steal Your Girl", trendig 80-tals-nostalgisk new wave och några av årets i särklass starkaste refränger i "I Lust U" och "Belfast" och essiga, funkiga, moderna electro-beats i låtar som "Trick Or Treat", "Raquel" och "Sweat Shop" - allt har sin perfekta plats i den engagerande based on a true story-berättelsen om John Delorean, som innehåller 80-tals-glamour, kärlek, sex, knark och Star Wars-referenser. Ibland låter Neon Neon som Prince, ibland som Human League, ibland som Miami Sound Machine, ibland som något Patrick Bateman skulle kunna ha i skivhyllan och ibland briljerar de med beats som Missy Elliott hade varit stolt över.

"Stainless Style" är en hyllning med glimten i ögat men tar samtidigt den bisarra 80-tals-playboyen John Deloreans, fascinerande men tragiska, livsöde på fullt allvar. Gruff Rhys och Boom Bip lyckas på ett närmast unikt sätt skapa en galen hybrid av gammalt och nytt, ostigt och modernt, guilty pleasures och superkreddig pop. Av principskäl har jag försökt undvika adjektivet eklektisk under den här genomgången, men nu kommer det: "Stainless Style" är EKLEKTISK. Och jag KAN inte sluta lyssna på den.

"And I love you...
Yes, I'll love you
if the price is right

And I lust you...
Yes, I'll lust you
if the price is right"

(I Lust U)

"'Cause you'll see my reflection
In Michael Douglas's mirrored sunglasses
You'll see my perfection
In Michael Douglas's mirrored sunglasses
You'll see my subjection
In Michael Douglas's mirrored sunglasses
The look of rejection
In Michael Douglas's mirrored sunglasses"

(Michael Douglas)

"Oh, how many are my foes?
How many rise against me?"

(Stainless Style)

Mina tre favoritspår från "Stainless Style":

I Lust UI Told Her On AlderaanBelfast
Stainless Style på Spotify

Inga kommentarer: