torsdag 24 december 2009

2008 års 50 bästa album - #4. The Bug

4. THE BUG - LONDON ZOO


"London Zoo" är inte dancehall, hiphop, grime, techno eller dubstep - "London Zoo" är ett monster.

Ös på med volymen och basen på massivt feta, läskigt spöklika "Skeng" eller årets svängigaste låt, adrenalinstinna "Angry" (sjukt catchy låt, får igång stämningen på vilken fest som helst) - och jag lovar dig att du inte hört något liknande.

The Bug, eller Kevin Martin som hans mamma kallar honom, är en London-baserad musiker och producent och på "London Zoo" har han lyckats åstadkomma hooks, basgångar, stämningar, arrangemang och ljudbilder som är geniala. Ibland skrämmande tunga, nästan brutala, ibland kryptiskt intensiva. Gåtfullt, vackert, ockult.

Skivan höjs ännu mer av den imponerande samling gästartister som The Bug fått med: Warrior Queen, Tippa Irie, Flowdan och Ricky Ranking bland andra står för helt fantastiska vokala insatser. Lyriken på plattan är rå och häftig, ofta politisk och samhällskritisk, vilket är uppfriskande.

"London Zoo" är reggea från en annan värld, dancehall från dödsriket, techno från en förhistorisk tid, dubstep från framtiden. TUNG som något du aldrig hört och med ett sånt jävla groove och sväng att du inte kan sluta dansa. Många nätter har den här plattan snurrat runt om och om igen på sena efterfester och den känns redan som en klassiker.

Mina tre favoritspår från "London Zoo":

SkengAngryPoison Dart
London Zoo på Spotify

Inga kommentarer: