söndag 19 september 2010

Det är som Östersjön, valfritt

"Gå och rösta nu på söndag, för det är ett viktigt val. Det är ett avgörande val som inte kan rättas till om 4 år"

Fredrik Reinfeldt är oerhört lång.
Som om han koncenterar sig på det.
Att vara lång.
Det gör han otroligt bra, statministern.
Han utövar sin långhet på ett imponerande vis.
När det kommer till retoriken är han en lurig rackare.
Han pratar lugnt, förtroendeingivande och är lång när han gör det.
Fredrik ger med sin lugnhet och långhet intrycket av att han berättar SANNINGEN för svenska folket.
Jag kan till viss del förstå hur folk kan känna sig lugna i denna stora, långa, kloka, allvarliga, snälla mans famn.
Samtidigt: Hur JÄVLA lättlurade är detta svenska folk?
Inte ens när hans motståndartrio uppvisar tragiska exempel på livsöden visar han känslor. Han skulle kunna säga "Ja, jag vet, det är FÖRJÄVLIGT att det blivit såhär, det är inte vår mening", men det säger han inte.
Han nöjer sig med att vara lång.
Kall och lång.
Kall som hans politik, och lång som ytterligare en fyraårsperiod av egoistisk, nyliberal, oansvarig högerpolitik skulle vara.
Fredrik Reinfeldt - en penisman.

Lars Ohly. Jag älskar Lars Ohly. ÄLSKAR. Vänsterpartiet blir mossigare och mossigare för varje minut. Men i samma takt blir kamrat Lars Ohly skarpare, skickligare och mysgubbigare. Jan Björklund, denna ofrivilliga humorist, berömde Ohly för sitt "rättvisepatos", och däri ligger en sanning. Åh Ohly, MER av ditt rättvisepatos, MINDRE av stökiga utspel, grodor och frieri-kupper i direktsänd valrörelse. Ha, ha. Lars, åh, Lars. Denna impulsiva kung av finurliga formuleringar, kluckande skratt och fräcka punchlines. Tips från coachen: fria INTE mitt under direktsänd valrörelse igen, tack.
Men kanske är det därför man älskar honom, i och för sig.
För man älskar honom.
Man
älskar
kamrat
Ohly.
Men hur var det med kommunismen då?
Är han kommunist!!
KOMMUNIST!!???
K
O
M
M
U
N
I
S
T
!!!
???
Jajajajajajajajajajajajajajajajajaja OK, men är det en så stor GREJ då?
OM han nu, innerst inne i sitt stora röda dunkande hjärta, ÄR kommunist - har det någon realpolitisk betydelse?
Anders Borg, denna förföriska varelse (obs ej ironi), var vad man lite slarvigt skulle kunna kalla anarkist i yngre år. Han ville att "alla ska få göra vad man vill".
Dessa liberaler, må de för evigt brinna i helvetes eldar. Eller åtminstone kanske få något litet irriterande skärsår på ett finger. Speciellt: Sanna Rayman.
Lars Ohly förespråkar en rättvis fördelning av landets resurser. Eventuellt - men inte direkt troligt - förespråkar denna rödlätta man planerad ekonomi.
MEN Han förespråkar EJ vad olika kommunistiska ledare sysslat med i kommunismens namn genom historien.
Maud, Göran, Fredrik och Jan är dock mycket besvärade av Ohlys mycket övertygande rättvisepatos. SÅ till den milda grad att de inte kan göra annat än att förminska denna mans brinnande ambitioner: "Han är inte demokrat. Han är ju KOMMUNIST. En KOMMUNIST i regeringen, det är ju helt oseriöst".
Detta är feg och just oseriös, men säkerligen effektiv, argumentation.
Men Lars står på sig. Och snart är han en lyckligt gift man. Grattis kamrat.
Lars Ohly - en kukman.

Göran, Göran, Göran! Den mest AVDANKADE och KONSERVATIVE nyliberal Sverige skådat. Denna FLOSKLERNAS KONUNG!
Men.
Jag gillar Göran Hägglund.
Han står upp för sitt bajsberg av åsikter som ingen annan. Han hade ingen lust att gå på Pride för han gillart inte, punkt slut.
Men Göran Hägglund är skön pajsare.
Jag skulle vilja ha honom som granne. Snacka lite skit i trapphuset. Garva lite.
"Ha, ha, ditt jävla högerpatrask!" kanske jag kluckar fram, "Sovjet ringde och ville ha tillbaka sin människosyn!" kanske Göran skrockar.
Denna avdankade moralmaskin är dock inget jag vill ha i en svensk regering. Inte alls.
Moderaterna är det sista partiet jag skulle rösta på, en principsak, men Kristdemokraterna är GOD tvåa.
Men Göran gör sitt parti gott.
Med sitt varma ansikte, paddformade mun och hemtrevliga dialekt levererar han avdammade floskler rakt in i tanternas och gubbarnas hjärtan.
Göran, Göran, Göran. Snart är du ett föremål för Antikrundan. För så gammalmodiga män med en sådan förlegad människosyn är snart en raritet.
"Ett mänskligare Sverige", predikar du så fort du blir ställd mot väggen. Dubbel olycka för svårt sjuka, är det mänskligt? De ska inte bara bli sjuka, nog fan ska de bli fattiga också!, är det mänskligt? ETT MÄNSKLIGARE SVERIGE, innebär i Görans värld att alla människor är olika - och även - olika mycket värda. Fråga hbt-rörelsen.

Framtiden kommer givetvis se helt annorlunda ut mot hur den ser ut nu.
Miljöhotet, privatiseringar, finanskriser, Justin Bieber, mobiltelefoner med inbyggd mikro, Dardan Rexhepi, laserpistoler och nyliberala moderatblondiner som förespråkar dödsstraff.

Och när Mona Sahlin lägger huvudet på sne och med ett försiktigt leende säger att hon vill trygga framtiden och välfärden för våra barn i en ny modern värld så tror jag på henne.
När Reinfeldt gör allt som står i hans makt för att utstråla spännande ekonomisk modernism för unga kids så DEFINIERAR Mona trygghet. Hon försöker inte lura någon. Hon vill att alla ska med.
Mona, du underskattade rättvisekämpe, du pålitliga tobleronetant, ALDRIG har jag hört något sakpolitisk argument från dina belackare. Alla som ogillar dig har aldrig sagt något om vad som är fel med din politik. INGEN.
Man kan inte basera politik på karisma, framtoning och utseende. Om det vore viktigast att vara snygg så skulle Mischa Barton varit president i USA sedan 2005.
Mona, åh Mona, tappra solidartietssoldat - i en ny cool, ball, modern, liberal framtid behövs du i all din slätstrukenhet och tråkighet för att säkra rättvisan och tryggheten. Åh Mona, jag hade gärna skänkt min röst till dig.

Men aldrig till Gudrun. Inte bara hade en röst på FI varit bortkastad, sedan hon brände upp 100 000 spänn blev det dessutom fullständigt otänkbart. Ha, ha, ha, denna vänsterns svar på Alf Svensson. Skärp dig. Du kan ju inte ens vinna en debatt mot Birgitta Ohlsson i en fråga rörande ett av Folkpartiets sämsta ämnen: Jäm fuckin' ställdhet.
Man ba: orka.

Nu till Peter Eriksson, detta troll.
Denna tilltufsade, entoniga ekonom.
För entonig är han och stakar sig gör han.
Men glimten i ögat finns där och logiken i argumentation likaså.
Trots att vår käre Peter är ett troll. En entonig ekonom.
Men han känns KATIG! Visst??
DRYYYYYYYG!
På ett härligt sätt. Inte en chans att han kunde säga något positivt om Maud Olofsson, han har helt enkelt inget positivt att säga.
Peter känns lite som Marias kloke, erfarna men lite slyngelaktige farbror.
Men ENTONIGHETEN. Man LIDER när han höjer rösten när han blir upprörd eller särskilt vill betona något. Jag inbillar mig att Peter Eriksson är en sån där som om han ansökte till idol skulle sjunga helt förskräckligt, utan att själv vara medveten om det.
Men med detta till trots vinner han ofta sina dueller mot motståndarsidan. För Peter Eriksson har ett hjärta som dunkar för en miljöomställning.
Min mor berättade idag om att hon var bekant med Peter 1976! De var aktiva i samma miljögrupp. Redan då var han känd som en strålande retoriker, och entonigheten till trots, det är han fortfarande.
För det märks att han BRINNER för något.
Varför blir man politiker?
Jag var aktiv politiskt som mycket ung för jag BRANN för vissa saker. Jag hatade kärnkraft, jag hatade Moderaterna, jag hatade att det fanns onödiga regler och lagar i samhället jag var tvungen att följa, jag hatade kapitalism och jag hatade religioner.
Min hjärna har sedan dess utvecklats men min barndom och ungdom lade grund för en känsla av vad som är rätt och vad som är fel. Vad som är rättvist och vad som är orättvist.

Vad BRINNER Jan Björklund för? Vad fick honom att bli politiker?
Jag hör ofta honom säga att han vill göra Sverige "framgångsrikt". Vad fan betyder det? Att vara politiker är inte att vara affärsman, det är att skapa rättvisa.
Fredrik Reinfeldt? Göran Hägglund? Vad BRINNER dessa trötta reaktionära bromsklossar för?
Ett samhälle där staten ska ge fan i att STJÄLA förmögna människors tillgångar?
NÄR - inte om - NÄR jag blir rik tänker jag MED STOLTHET betala SJUHELVETES mycket skatt. Det är för fan FÅ FÖRUNNAT att få bidra med stora pengar till välfärden. Det är ju som att ge fattiga familjer mat på borden, skänka skolan fler lärare, skänka resurser till brottsbekämpning, psykvård och den omfattade, oundvikliga miljöomställningen. Allt detta tänker jag bidra till så in i helvete den dagen jag får chansen.
Maud Olofsson, vad brinner du för?

Anders Borg, däremot. Jag gillar honom. Han brinner för ekonomisk liberalism. Denna djävulskap till ideologi. Men jag förstår hans tankebanor och jag gillar att lyssna på honom när han pratar. Men jag delar inte hans vision. Jag tror inte på den och jag vill aldrig vara med om den. Liberalism och trygghet är motsatser. Anders Borg är mannen som hyllar den unga pördiga överklassbloggerskans rätt att göra absolut ingenting med sitt liv och den psykiskt svaga socialbidragstagande kronofogdsdrabbade trebarnsmammans obligatorium att inse: "tough luck, hoppas det går bättre i nästa liv".
Men Anders Borg, denna anarkist, har en vision som jag förstår. Ett samhälle där alla ska få göra precis vad man vill. Problemet är att det inte går att genomföra.
Anders Borg, klipp dig aldrig, vad än mamma säger.

Maud Olofsson är arg.
Oerhört arg.
Oklart varför.
Men hon är ARG!
Kanske för att hon är emot kärnkraft. Hon vill så gärna vara för kärnkraft, men det är hon inte.
Hon vill så gärna tycka som den evigt obekymrade Jan Björklund. Hon vill så gärna hålla med hederlige Hägglund. Hon vill så gärna dela åsikter med handlingskraftige Fredrik Reinfeldt.
Men.
Det.
Gör.
Hon.
Inte.
Hon hatar kärnkraft.
Därför är hon arg.
Hennes arghet är som vädret.
Regnet och blixten och åskan kommer när man som minst anar det.
Oklart varför.
Det bara händer.
Hon önskar att hon kunde ändra åsikter likt en kameleont.
Hon önskar att hon kunde tycka likadant som regeringen i alla frågor.
Men.
Det.
Kan.
Hon.
Inte.
Därför är hon arg.
Maud, du och ditt arga parti åker snart ur riksdagen.
För ni vill bara ha makt till vilket pris som helst.
Och det är oerhört genomskinligt.
Maud sänker med sin arghet Centern under 4 procent framför våra - inklusive Fälldin, Johansson och Söders - ögon. Historiskt.
Btw: Det roligaste med valrörelsen har LÄTT varit den öppna fientligheten mellan Maud Olofsson och Maria Wetterstrand.

Haha och nu till min favoriiiiiiit!
JAN BJÖRKLUND! Mannen som ger Alliansens allra mest bisarra efterblivenhet ett ansikte!
Tack för att du finns, Jan. Tack för att du övertygar oss redan övertygade ännu mer.
Jan Björklund är en trollkarl. Med en magikers briljans trollar han ner alla diskussioner på en mycket låg intellektuell nivå.
"Fler lärare, mer resurser, mer kunskap till skolan, fler fritidsgårdar!" säger någon.
Jan säger: "Strunt. Låt ungarna göra nationella prov innan de lärt sig knyta skorna, betygsätt dem så fort de skuttat fram ur livmodern, straffa bråkiga elever med att ta dit deras föräldrar i klassrummet så de får SKÄMMAS, och framför allt - kunskap är överskattat, låt oss sortera ut folk som antingen arbetare eller akademiker, gärna så tidigt som möjligt. Och en sak till, VI MÅSTE FÖRBJUDA BURKA I KLASSRUMMEN"
DETTA, tillsammans med nedskärningar i den statliga skolbudgeten, är Jan Björklunds framgångsrecept.
Hålet i Björklunds politik matchar, den mycket charmiga, gluggen mellan hans framtänder.
Sakfrågor som i det stora hela är SKITSAMMA (om betygen ska sättas i sexan eller sjuan, burkaförbud, föräldrar i klassrummet och så vidare) sätter Jan i centrum när ALLT i själva verket handlar om pengar. Ju fler lärare och desto mer resurser skolan får, ju bättre, tryggare och trevligare blir den. Allt annat är ickefrågor. Precis som att Jan Björklund är en ickepolitiker.
Jan, Jan, Jan, Jan, Jan, Jan, Jan, Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan, Jan Banan, denna obegåvade officer, detta skrockande tukt- och disciplin-freak, du skulle ha varit en karaktär i en Galenskaparna-sketch,
inte minister.
Janne Björklund, detta vandrande skämt. Och precis som ett skämt lyckas du underhålla.
Ett tag.
Men till slut tröttnar man.

Nu till modernismens Madonna.
Maria Wetterstrand.
Oh Maria, so how it's gonna be?
Will it be you and me?
Or will it be four more years of counting my tears?
Four more years of living in fears?
Oh, my Maria.
Du ser in i väljarnas ögon och pratar om VIKTIGA saker på det där kluriga, självklara, Miljöpartistiska, Maria Wetterstrandska, Gustav Fridolinska, Birger Schlaugska sättet.
"MEN FÖR FAN ÄR NI HELT DUMMA I HUVUDET" ser man att Maria tänker när hon hör Alliansen argumentera, man ser det i hennes ögon. Man ser hennes beslutsamhet och övertygelse i ögonen.
Kyss mig, Maria.

Jag gav min röst till Maria och Peter. Det enda alternativet om man inser att vi pissar på den här planeten. Miljöpartiet har, med stöd av forskare och vetenskap, ett sätt att miljömodernisera Sverige och världen.
Jag håller inte med Miljöpartiet om allt, långt ifrån, jag är till exempel inte överdrivet positiv till friskolor, något som Miljöpartiet förespråkar.
Men i ett såhär viktigt val handlar det om vilket alternativ som är minst dåligt.
De rödgröna är inte perfekta men är en kompromiss av olika solidariska och miljömedvetna värderingar. Och Miljöpartiet är inte bara det minst dåliga alternativet, de är ett BRA alternativ. Med BRA, rimliga och vettiga lösningar på viktiga problem.

För att knyta ihop denna text vill jag så kort och koncist som möjligt förklara varför jag gav min röst till det rödgröna blocket:

"Vi måste sluta leva som om vi vore den sista generation på jorden"
Så sa Maria Wetterstrand i sitt slutanförande och sammanfattade miljöpolitiken, den viktigaste sakfrågan.
Sen gäller det att syna illusionen om frihet kontra trygghet.
Såhär skrev en vän till mig på Facebook angående att folk luras av de så kallade Nya Moderaternas retorik: "Att folk är så dumma tycks ju vara ganska uppenbart. Människor tror att "frihandel" automatiskt är bra, bara för att ordet fri ingår. Eller att folk accepterar precis vad som helst om någon politiker häver ur sig ordet "terrorist". Det räcker för fan med ett ord för att lura halva mänskligheten. Ganska smal sak för den som har näringsliv och media på sin sida att lura i folk vad fan som helst"
Fundera på det och fundera på vilka politikernas verkliga avsikter faktiskt är. Valet handlar om ideologiska skillnader, precis som varje år, hur sexigt det än låter när Anders Borg hasplar ur sig någon nyliberal kliché.
Jag röstar för trygghet och välfärd före skattesänkningar. Behovstyrd vård till alla före vinstdriven vård för vissa.
40000 sjuka människor har blivit utförsäkrade pga av Alliansens reformer. 3% av dem har fått jobb. Resten lämnade åt Anders Borgs slump AKA socialbidrag.
Nya Moderaterna är samma gamla moderater.
Stellan Skarsgård talar om sina egna erfarenheter och berättar om hur det är i USA, ett land som ägs av företag vars vinster går till rika gubbar istället för till det offentliga. Jag vill inte röra mig en centimeter i den riktningen.
Henrik Schyffert har också förstått.
Återigen; Vilka är politikernas verkliga syften?
Det som döljs under Moderaternas prat om "en politik för jobb" är att de vill att människor ska konkurrera med låga löner och usla villkor, det som i dagligt tal kallas lönedumpning.
Jag gillar inte allt som De Rödgröna står för men det alternativ som kallar sig Alliansen håller på att rasera de viktigaste i vårt samhälle; Solidariteten och välfärden.

Så nu föreslår jag att vi går och röstar denna alliansen åt helvete.
Fyra år är en pretty, pretty lång jävla tid.
NU har vi chansen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så klockrent jävla underbart.

Slim Sam sa...

tack så jättemycket! :)

Annina sa...

Samsuel, jag älskar dig!
(A)

Ellen sa...

Hur bra som helst, bästa blogginlägget jag någonsin har läst! Helt fantastiskt! ;)

Slim Sam sa...

haha taack ellen!!

annina, *tihi* (a)